Katia ved grytene

moderlig lunchkafé

Katia Van Baelen er en mangfoldig person. Før hun kom til Norge utdannet hun seg til oversetter, og jobbet med tekster fra tysk, engelsk, italiensk og fransk, som hun oversatte til nederlandsk. Nå står hun dagene igjennom på kjøkkenet hos «Moder Katia» og gjør det hun liker best.

- Jeg er jo født inn i den generasjonen som syntes at man måtte utdanne seg til "å bli noe", men egentlig har jeg alltid villet jobbe med mat, sjokolade og konditorvarer, forteller hun.
- Derfor grep jeg sjansen da jeg fikk den her i Lyngdal. For første gang i livet går jeg til hver arbeidsdag med et stort smil.

Før hun åpnet, fikk hun råd og støtte fra Vekst i Lyngdal. Dessuten tok hun noen forsiktige forsøk med å vise produktene sine hos ulike aktører i kommunen.
- Jeg visste jo ikke om folk i Lyngdal var «klare» for et sånt nisjeprodukt som jeg tilbyr. Men det var de, sier hun med et stort smil.

 Suppeservering

Gjennom uka fra mandag til fredag er det mye lokale folk som kommer innom for å spise lunch.
- De kommer jevnlig, «kafé-folkene» mine. Kundene sier at de er veldig fornøyde, og jeg har hørt at suppene mine er kjent for å være gode. Jeg lager tre typer suppe hver dag, og bytter hver dag. I helgene kommer det mye folk som har hytter i kommunen. Det er trivelig.

Det er ikke bare supper som serveres i kaféen, men en variert meny som inneholder alt fra sjokoladefristelser til omeletter, hamburgere, snitter, pastaretter og cupcakes, til belgiske vafler, pannekaker og annet godt. Hun driver også catering.
- Jeg har ønsket at folk skal føle seg som hjemme her hos oss, sier hun.
- Det skal være som «hjemme hos mor», også fordi at mange av oppskriftene som jeg bruker kommer fra min mor. Vi lager alt fra bunnen av. 

Sjokoladeporsjonering

Høytider er sjokoladetider, og hos Katia er det ikke noe unntak. 
- Til halloween samarbeidet vi med Selands blomster. Vi hadde aktiviteter for barn, med utskjæring av gresskar fra blomsterforretningen og sjokoladekurs fra oss. Vi skal gjenta aktiviteten i førjulstiden, og senere gjennom ulike tema i de forskjellige årstidene.  Samarbeid er viktig for oss som er nisjebedrifter.

Hun startet bedriften sin i utkanten av Alléen sentrum, men er nå lokalisert midt i gågata.
- Det har hjulpet veldig på besøkstallene, sier hun.
- Vi er kjempefornøyd med plasseringen, og med muligheten for at folk kan sitte utenfor og kose seg, som på en fortauskafé. Vi åpner klokka 10:00 og stenger klokka 17:00, og det gjør at vi får med oss to kundegrupper: De som skal ha lunch, og de som vil ha en middag etter endt arbeidstid.

Katia Van Baelen bruker ikke konserveringsmidler i sjokoladeproduktene sine. Derfor var det ikke julesjokolade i disken da vi besøkte henne midt i november. Julesjokoladen hentes inn uti desember, så den er garantert fersk.

Med seg på laget hos «Moder Katia» har hun foruten seg selv som daglig leder, to ansatte Wim Likens og Sandra Valkenburg, og dessuten Thomas Ege Fareaasen som stiller frivillig opp i de periodene det er mye å gjøre og ekstra hender trengs.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

utspilte seg lørdag 15. oktober klokka 14:00 i fullsatt sal i Lyngdal Kulturhus. En rekke lokale aktører bidro til fin underholdning med regi og scene av Martine Petra Studios.

Tags: lunch, kafe, sjokolade, kortreist mat, spise, moder katia, lunsj, suppe, vafler, hjemmelaget

byggvell

handelsparken

knottenkro

sorlandsbadet

sparebanken sor